HTML-Editors


Wat is een HTML-Editor?

HTML-Editors | Webdesign KennisbankHet werken met HTML-Editors betekende voor mij al snel de start van mijn Webdesign Opleiding. Daarbij maakte ik handig gebruik van de HTML-Kit om de basisbegrippen voor het schrijven van HTML-codes te verkennen.

Omdat het voor het bouwen van websites, één van de meest gebruikte opmaaktalen is geworden, kan ik je adviseren hier wat meer kennis over op te doen. Bovendien is het niet moeilijk en kan iedereen het leren.

Zo is er in dé Kennisbank over Webdesign ook een pagina gepubliceerd over HTML, inclusief drie subpagina’s. Dit zal in verloop van tijd, beslist worden aangevuld met meer kennis over HTML.

Verder staan er op de pagina; Links op deze website onder het kopje HTML, nog vier interessante webadressen vermeld.

HTML Implanteren

Hoe vindt je het trouwens als er editors bestaan, waarmee je de HTML-codes kunt verbeteren? Of waarmee je er minimaal voor kunt zorgen dat je geschreven codes geen fouten zullen bevatten?

Door de HTML eerst met behulp van een HTML-Editor te schrijven en de codes daarna in de CMS te implanteren. Zelfs een meester in coderen maakt wel eens een tikfoutje, na een hele dag codes schrijven.

Zo’n HTML-Editor helpt je bij het ondervangen van fouten. Dit zodat je niet handmatig honderden regels codes langs hoeft te gaan, om te zien waar het nou exact mis ging!

Naast de HTML broncode wordt er door bepaalde editors ook gecodeerd op bijvoorbeeld PHP, zodat je over meer mogelijkheden beschikt. Zeker leerzaam wanneer je graag als Webdesigner, jezelf verder wilt ontwikkelen.

Hoe werkt HTML-Kit?

De HTML-kit is zo ongeveer de meest simpele webbuilder, waarmee je zelf grotendeels codes moet schrijven. Dat is al mogelijk met het schrijfprogramma Kladblok, al zul je dan wel alle toegepaste codes moeten coderen.

Hieronder staan de belangrijkste eigenschappen van HTML-Kit;

  • HTML Kit herkent onderdelen van de HTML taal en geeft die in kleuren aan.
  • Typfouten worden door de verschillende kleuren snel herkend.
  • Het schakelen tussen de browser en de editor, is zeer éénvoudig.

 

Werken met ‘Split View’

HTML Kit herkent alle html-elementen en zet deze voor je op een rij zodra je begint met typen. Wanneer je op ‘Split View’ klikt, wordt het beeldscherm automatisch in twee delen opgesplitst.

Links zie je de originele code die je zelf gemaakt hebt en rechts de geoptimaliseerde code. Indien je een typfout gemaakt hebt door bijv. een ‘<‘ tag te vergeten, dan wordt dat in het rechtervenster aangegeven en gecorrigeerd.

Hieronder de gebruikers-interface van de HTML-Kit;

HTML-Kit Interface
HTML-Kit | Gratis Downloaden

Hoe werkt KompoZer?

Mede daarom is de KompoZer een aanrader omdat je met deze editor, naast knippen en plakken in het W.Y.S.I.W.Y.G-gedeelte, ook de broncode kan wijzigen en aanpassen.

In het W.Y.S.I.W.Y.G-gedeelte zie je de opmaak zoals deze wordt weergegeven op de webpagina en staat daarom voor; What You See Is What You Get.

Ze zijn gratis te downloaden en direct te gebruiken! Wanneer je dat doet met de KompoZer, zul je snel ontdekken dat je hiermee heel éénvoudig diverse codes kunt aanmaken.

Tabellen Aanmaken

Verder kun je met de KompoZer ook éénvoudig tabellen aanmaken. Er is zelfs een optie om automatisch een CSS bij te houden.

Met behulp van de knop ‘bekijken’, is direct het resultaat van de webpagina met een (vooraf ingestelde) webbrowser te controleren.

Hieronder de gebruikers-interface van de KompoZer;

KompoZer Interface
KompoZer | Gratis Downloaden
Bezoek ook deze Categoriën in de Kennisbank over Webdesign:

 

Back to Top