Webbrowsers


Weergeven van Websites

WebbrowsersWebbrowsers zijn vooral ontwikkeld om websites, vanuit de oorspronkelijke bronpagina’s, in een begrijpelijke en leesbare vorm op het beeldscherm weer te geven.

De meeste browser-installaties geven zo een webpagina weer via een beeldscherm oftewel monitor. Tegelijkertijd kan er ook geluid via speakers en/of hoofdtelefoon worden gegenereerd.

Een stukje Geschiedenis

In 1994 kwam de eerste versie van de Netscape Navigator uit en deze nam snel in populariteit toe. De reactie hierop van Microsoft was, zelf dan maar een webbrowser te gaan kopen van het bedrijf Spyglass Inc.

Dit met het doel het gekochte programma van deze webbrowser door te ontwikkelen, onder de naam Microsoft Internet Explorer (IE). Dit had de zogenaamde browseroorlog tot gevolg. In de strijd om de meeste gebruikers werden er veel nieuwe technologieën bedacht door beide bedrijven.

Doordat de uitbreidingen niet werkten in de browser van de concurrent, had dit tot gevolg dat veel webpagina’s maar in één de van beide programma’s goed werkten.

In 1998 eindigde de oorlog omdat het duidelijk was dat Microsofts sterke stijging niet meer te stoppen was. Dit kwam grotendeels doordat Microsoft haar browser bij Windows inbouwde. In de jaren daarna vergrootte Microsoft haar marktaandeel tot meer dan 95%.

Om het tij te keren maakte Netscape van haar browser een Open Source systeem. Na enkele moeilijke jaren resulteerde dit in 2002 in de Mozilla Suite. Ook splitste er zich in dat jaar een onderdeel vanaf dat later Mozilla Firefox zou worden.

In 2004 werd de 1.0-versie van Firefox uitgebracht. Deze werd snel populairder en voor het eerst in jaren was er een daling in het marktaandeel van IE (Internet Explorer) te zien.


Verschillende Webbrowsers

5 Populaire Webbrowsers

Verschil in Webbrowsers | Webdesign KennisbankHet Verschil in Webbrowsers wordt pas duidelijk wanneer je de onderstaande 5 populaire webbrowsers download en installeert. Als webdesigner kun je zo een website via al deze browsers testen, om uiteindelijk de weergave goed te kunnen keuren…


Microsofts EdgeDe Nieuwe Standaardbrowser van Microsoft;

Microsofts Edge is vanaf Windows 10 de nieuwe standaardbrowser. De Edge is sneller, slanker en voldoet beter… Lees Meer »


Responsive Webdesign

Wat is Responsive Webdesign?

Responsive Webdesign | Webdesign KennisbankResponsive Webdesign betekend; dat de website zo is ontwikkeld dat de webpagina’s mee veranderen met de resolutie van de webbrowser, die de monitor/tablet/smartphone weergeeft.

Dit is gemakkelijk door een webdesigner zelf uit te testen, als je een website wilt controleren… Lees Meer »

Bezoek ook deze Categoriën in de Kennisbank over Webdesign:

 

Back to Top