Website Beveiliging


Waarom Beveiligen?

Website Beveiliging | Webdesign KennisbankWebsite Beveiliging is tegenwoordig een belangrijk thema binnen Webdesign, omdat de consequenties van een slecht beveiligde website behoorlijk groot kunnen zijn voor alle betrokkenen.

Ook al denk je er misschien niet direct aan als je net een website gebouwd hebt, maar een website moet je wel goed beveiligen. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je bezoekers.

Website Beveiliging van websites, wordt nog vaak ten onrechte onderschat door Webdesigners. Vaak denkt men; “Dat zal mij niet overkomen!”. Helaas groeit het aantal website aanvallen nog steeds met de dag! Het is daarom zeer belangrijk om een website optimaal te beveiligen, tegen hackers en spammers.

Wat doen Hackers?

Bij datingsites wordt grof misbruik gemaakt van dames die op zoek zijn naar een relatie. Voornamelijk jonge mannen uit de derde wereld als bijvoorbeeld Nigeria, maken er misbruik van, door een totaal andere profielfoto en naam in de datingsite te plaatsen.

Dit om zo hun slachtoffers te misleiden en zelf buiten beeld te blijven. Deze mensen zijn dan ook de hele dag bezig op hun smartphone en/of laptop, vooral argeloze dames op te lichten. Wat heeft dit nu met websites te maken vraag je je af! Nu het geval wil dat er onder deze mensen zich ook hackers bevinden, die de hele dag bezig zijn met het inloggen van websites!

Dit met de bedoeling de website van de rechthebbende eigenaar te kraken oftewel te stelen. De bedoeling om dit te doen is om er veel losgeld voor te vragen wanneer de eigenaar zijn website terug wil. Criminaliteit dus, waar iedere webmaster voor gewaarschuwd moet zijn!

Website Beveiliging | Webdesign KennisbankBenut Speciale Plug-ins

Binnen de websites van WordPress, zijn er diverse plug-ins te downloaden voor Website Beveiliging. Deze plug-ins vermelden ook de beveiligingsgaten en mogelijkheden om de website nog beter te beveiligen. Zeker voor webshops is het essentieel om goed beveiligd te zijn.

Dit omdat er vaak ook (financiële)gegevens van klanten in de database van de website staan opgeslagen is dit erg gevoelig voor inbrekers. Optimale beveiliging is dan ook noodzaak! Maar hoe beveilig je een website, zodat hackers en spammers zo weinig mogelijk kans hebben?

Hieronder 5 tips voor een optimale beveiliging

1. Gebruik een SSL Certificaat

Belangrijke gegevens, zoals wachtwoorden en financiële gegevens moeten goed beveiligd worden en dit kan met een SSL-certificaat. Dit online-certificaat kan je aanvragen via je webhost en bewaar daarbij de belangrijke gegevens en processen op een veilige plek.

2. Kies Sterke Wachtwoorden

Een sterk wachtwoord maakt het voor inbrekers erg moeilijk om je website te kraken via de ftp-login. Zorg dan ook voor een sterk wachtwoord bestaande uit zowel hoofdletters, kleine letter, cijfers, evenals tekens, voor een optimale wachtwoord beveiliging. Bij dergelijke wachtwoorden is inbreken via de ‘login’ dan ook bijna onmogelijk.

Naast een sterk wachtwoord kan je ook het aantal inlogpogingen beperken voor je website. Hiermee voorkom je dat hackers met bepaalde “hack-scripts”, net zo lang proberen in te loggen, totdat ze het juiste wachtwoord hebben gevonden.

3. Goed Beveiligde Server

Zorg ervoor dat je website op een goed beveiligde server staat. Maak je gebruik van gratis of extreem goedkope hosting, stap dan over naar een hostingomgeving waar je misschien iets meer voor betaald, maar wel kan vertrouwen op een veilige webhosting. Vraag je provider wat deze doet om je website te beveiligen. Normaal gesproken geldt ook, dat de duurdere pakketten automatisch beter zijn beveiligd.

4. Geen Onnodige Toegang via Scripts geven

Hackers kunnen overigens ook binnenkomen via de “openstaande” PHP-scripts. Zorg er altijd voor dat de rechten van je scripts goed staan ingesteld. Elk bestand dat de rechten “777” heeft is in principe voor iedereen aanpasbaar en betekend dus in je website een beveiligingslek. Je kunt daarom deze bestanden beter instellen op “755”.

5. Gegevens Versleutelen

Gegevens van klanten en andere belangrijke persoonlijke gegevens, zijn de antwoorden waar de hackers naar op zoek zijn. Deze gegevens kunnen versleuteld op worden geslagen in de database, zodat de risico’s flink worden verminderd en dat deze gegevens niet publiekelijk gebruikt (misbruikt) kunnen worden.

Zorg er dus voor dat gegevens versleuteld worden opgeslagen, zodat je de schade bij een hack ook kan beperken…
 

Back to Top