Over Webdesign

Blog > Kennisbank > Over Webdesigncolor 125x125 - Over Webdesign

Webdesign betekend in het kort; “De theorie en praktijk over de vele technische mogelijkheden voor het Ontwerpen en ontwikkelen van allerlei websites en publicaties via het internet.”

Het is een vak geworden waarbij er steeds vaker verwacht wordt, van vele markten thuis te zijn en de laatste ontwikkelingen te blijven volgen.

Het huidige publiceren van websites is dan ook te vergelijken met het grafisch Ontwerpen van het traditionele (papieren) drukwerk. Het World Wide Web is daarmee de laatste grote uitvinding van onze tijd en nog steeds een relatief jong begrip.

Al zijn er nu wel enige grote verschillen aanwezig, die zijn ontstaan tijdens en na de digitale revolutie. Zo heeft het eens de vorm en verspreiding van de complete en huidige (publieke) media, in een korte tijd drastisch veranderd.

Smartphones en Tablets

Het gebruik van smartphones blijft toenemen. Het gebruik blijft niet alleen beperkt tot het bezoeken van websites, maar ook worden er steeds meer online aankopen gedaan. Een goed werkende website op smartphones, tablets en andere mobiele apparaten is dan ook zeer belangrijk.

Het geschikt maken voor een juiste weergave van de website voor de verschillende mobiele apparaten, luistert naar de naam; Responsive Webdesign. Omdat mobiele apparaten een beperkte schermgrootte hebben worden webdesigners gedwongen, om goed na te denken over het design.

Alle onderdelen van een design worden onder elkaar weergegeven, er moet dus goed nagedacht worden over de hoeveelheid tekst en afbeeldingen. Zoekmachines zoals Google, kijken ook mee naar de mobielvriendelijkheid.

Over Webdesign - Over Webdesign

“More is Less!”

Dit is zo ongeveer de meest gebruikte slogan in het Webdesign vakjargon. Het wil zeggen dat herhalen op een webpagina geen zin heeft en beter kan worden vermeden. Stel je voor dat je in plaats van 2 verschillende afbeeldingen, 2 dezelfde afbeeldingen zou publiceren op dezelfde webpagina.

Zinloos! Wat ik echter wel moet bekennen, dat ik als auteur van de Webdesign Kennisbank 🎓, de vuistregel “More is Less” niet volledig toepas in de teksten die ik schrijf. Dit heeft weer te maken met het feit dat ik graag begrijpelijk over wil komen en daarom ook wel (bij)woorden gebruik bij het schrijven van een tekst.

Dit hoort weer bij de opmaak van een website en daarin heb je als webdesigner zelf een keuze te maken. Eventueel in overleg met de cliënt waarvoor je de website maakt. Je maakt voor je website een model met daarin de afspraken van bijvoorbeeld; wat de kleur van de Hyperlinks wordt, een passende letterfamilie uitkiezen, enz.


Bezoek ook deze pagina’s in de Kennisbank;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.