Website Beveiliging

Website Beveiliging | Webdesign Kennisbank

Het beveiligen van een website betekent het implementeren van verschillende beveiligingsmaatregelen om de vertrouwelijkheid, integriteit en gevoelige gegevens, die erop worden opgeslagen te waarborgen.

Voorkomende maatregelen voor het beveiligen van een website zijn:

  1. SSL-certificaat: Hiermee wordt de verbinding tussen de browser van de gebruiker en de server van de website versleuteld, waardoor het moeilijk is voor kwaadwillende derden om de gegevens te onderscheppen.
  2. Sterke wachtwoorden: Gebruikers moeten worden aangemoedigd om sterke wachtwoorden te gebruiken en website-eigenaren kunnen ook technologieën implementeren zoals tweefactor authenticatie om de beveiliging te verbeteren.
  3. Beperkte toegang: Gebruikers moeten alleen toegang hebben tot de functies en gegevens die nodig zijn voor hun taken, om de kans op onbedoelde of kwaadwillige acties te verminderen.
  4. Regelmatige updates: Zowel de software die de website aandrijft als de beveiligingsmaatregelen moeten regelmatig worden bijgewerkt om bekende kwetsbaarheden te herstellen en de beveiliging te verbeteren.
  5. Monitoring: Het monitoren van de website en de bijbehorende systemen kan helpen om verdachte activiteiten te detecteren en te reageren op beveiligingsincidenten.
  6. Back-ups: Het regelmatig maken van back-ups van de website en de gegevens kan helpen om de website snel te herstellen in het geval van een beveiligingsincident of andere problemen.
Informatie | Webdesign Kennisbank Het implementeren van deze maatregelen helpt om de website te beveiligen en gebruikersgegevens te beschermen.

Betekenis van https

De afkorting https staat voor: HyperText Transfer Protocol Secure. Dit protocol wordt gebruikt om een beveiligde internetverbinding tot stand te brengen. Met het gebruik van https wordt voorkomen dat er onderscheppingen en onderbrekingen plaatsvinden, terwijl de inhoud onderweg is.

Zie onderstaand voorbeeld:

https://voorbeeld.com

Om een veilige online verbinding te maken, heeft een website ook een SSL certificaat nodig. Het ontwikkelen van een beveiligde website heeft nog meer voordelen, zoals een betere gebruikers ervaring en hogere zoekresultaten in de zoekmachines.


Plug-ins voor beveiliging

Binnen CMS platforms zoals WordPress, zijn er speciale plug-ins te downloaden voor het beveiligen van een website. Deze plug-ins vermelden ook de beveiligingsgaten en mogelijkheden om de website nog beter te beveiligen. Zeker voor webshops is het van essentieel belang, goed beveiligd te zijn.

Bezoek ook: CMS | WordPress