FTP

FTP | Webdesign KennisbankFTP staat voor File Transfer Protocol (Bestandsoverdrachtsprotocol) en het is een standaardnetwerkprotocol dat wordt gebruikt om bestanden van de ene host naar de andere over te dragen via een TCP-gebaseerd netwerk, zoals het internet.

Ook FTP maakt het ook mogelijk om bestanden van een server naar een lokale computer te downloaden. Met FTP kun je een verbinding met de server maken en vraagt toestemming om diverse bestanden over te dragen.

De server verleent dan toestemming voor de gegevensoverdracht. Er zijn verschillende varianten van FTP, waaronder beveiligde versies zoals FTPS (FTP Secure) en SFTP (SSH File Transfer Protocol), die encryptie gebruiken om de overgedragen gegevens te beveiligen.

  1. Bestandsoverdracht:
   • FTP wordt gebruikt voor het overdragen van bestanden tussen een cliënt en een server over een TCP/IP-netwerk, zoals het internet.
   • Het ondersteunt zowel het uploaden van bestanden van een cliënt naar een server als het downloaden van bestanden van een server naar een client.
  2. Client-Server Model:FTP | Webdesign Kennisbank
   • FTP maakt gebruik van een client-servermodel. De cliënt initieert een verbinding met de server om bestanden te uploaden of downloaden.
  3. Toegang tot Bestanden:
   • FTP biedt vaak functies om bestanden op een server te beheren, zoals het maken van mappen, het verwijderen van bestanden, enzovoort.
  4. Beveiligde Varianten:
   • Er zijn beveiligde varianten van FTP, zoals FTPS (FTP Secure) en SFTP (SSH File Transfer Protocol), die encryptie gebruiken om de overgedragen gegevens te beveiligen.
  5. Anonieme Toegang:
   • In sommige gevallen staat FTP anonieme toegang toe, waardoor gebruikers bestanden kunnen downloaden zonder zich aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord
   • Poorten:
    • Standaard maakt FTP gebruik van poort 21 voor de controleverbinding (commando’s) en een reeks dynamische poorten voor de gegevensoverdracht. In actieve modus opent de server een poort om gegevens naar de cliënt te sturen, terwijl in passieve modus de cliënt een poort opent voor de server.

Hoewel FTP een veelgebruikt protocol is voor het overdragen van bestanden, is het belangrijk op te merken dat het geen versleuteling biedt voor de gegevensoverdracht. Dat betekent dat de bestanden die via FTP worden overgedragen, potentieel kwetsbaar zijn voor onderschepping.


Meer webadressen over FTP
FTP Software Kinsta WikiHow
FileZilla InternetToday Top 3 gratis FTP
W3Scool One.com Yourhosting