CMS


Wat is CMS?

CMS | Webdesign KennisbankDe afkorting CMS staat voor: Content Management System en wordt veelal gebruikt als het systeem achter een website. Het stelt (bijna) iedereen in staat om een geslaagde website, gebruiksvriendelijk te onderhouden en beheren.

Bovendien hoef je voor een dergelijk systeem, niet of nauwelijks kennis te hebben van HTML. Voor webdesigners is enige kennis van HTML wel van belang, omdat het altijd van pas komt bij het ontwerpen van een website.

Om je met de HTML-codes extra te laten helpen, kun je naast een CMS handig en productief gebruik maken van één van de vele HTML-Editors.

Bezoek ook: HTML | HTML-Editors


What You See Is What You Get

Een website wordt in dit geval ontworpen met een soort (uitgebreide) tekstverwerker. Met zo’n editor kun je naast het knippen en plakken in het W.Y.S.I.W.Y.G-gedeelte, tegelijk de broncode wijzigen en zo nodig aanpassen.

In het W.Y.S.I.W.Y.G-gedeelte zie je de opmaak zoals deze wordt weergegeven op de webpagina en daarom staat voor; What You See Is What You Get.


Veel Soorten CMS

Er zijn veel verschillende Content Management Systemen waar je uit kunt kiezen en dat worden er steeds meer! Diverse systemen, zoals Joomla, Drupal, Wix, SquareSpace en Jimdo zijn (gratis) te gebruiken. Voor webmasters die extra wensen hebben, zijn er natuurlijk ook betaalde systemen op de markt.

Veel Soorten CMSDe inhoud van een website kan zo veilig worden onderhouden, zonder dat onbevoegden toegang hebben tot de bronbestanden van de betreffende website.

Ook hierdoor wordt de kans op fouten of problemen, tijdens het ontwikkelen van een website aanzienlijk beperkt.


CMS van WordPress

Ook WordPress heeft een (gratis) zeer populaire en gebruiksvriendelijk CMS, waar ook deze website mee ontwikkeld is. Daarom kan ik als ervaringsdeskundige je ook in dit artikel de nodige tips en adviezen geven.

Berichten en Pagina’s

Doordat ik intussen ervaren ben in het gebruik van een WordPress CMS, werd het mij al snel duidelijk dat je hiermee kunt kiezen om berichten en/of pagina’s te schrijven. Berichten worden doorgaans gebruikt door bloggers en pagina’s voor (statische) websites, zoals deze Webdesign Kennisbank.

2 Screenshots

De CMS van WordPress worden over het algemeen weergegeven in het Engels, maar er is ook een Nederlandse versie (gratis) te downloaden. Wat mij in het bijzonder is opgevallen, is dat binnen het CMS van WordPress er ook heel veel plug-ins (gratis) zijn te downloaden.

Het CMS van WordPress wordt als overzichtelijk en zeer stabiel ervaren. Binnen dit CMS zijn er bovendien, handige widgets in gebruik te nemen (zie onderstaande voorbeelden):

Links de gebruikers-interface van ‘dashboard’ en rechts de ‘widgets’:

WordPress DashboardWordPress Widgets

Elementor Pro | WordPress Plug-In

Elementor Pro is de meest populaire plug-in voor het maken van front-end paginabouwers voor WordPress. Deze plug-in helpt je om geweldige opvallende pagina’s voor je sites te maken met behulp van de live editor, voor het slepen en neerzetten. Het kan met bijna elk WordPress-thema werken.

Elementor Pro | WordPress Plug-InWel is het aan te raden om een legale versie van Elementor Pro te downloaden. Er is namelijk vastgesteld dat een groot percentage vol zit met malware en/of virussen zoals keyloggers e.d.

Het daarom verstandig is, op geen enkele manier illegale versies te gebruiken. Zelfs als het je lukt om een ​​gekraakte versie van Elementor Pro te vinden.

Dan is de kans groot dat deze verouderd is en niet meer werkt. Neemt niet weg dat de Elementor Pro een uitstekende en moderne webbuilder is en al veelvuldig wordt gebruikt.


Bladeren ► HomeKennisbank • CMS