HTML
Hyper Text Markup Language
HTML staat voor: Hyper Text Markup Language. Het is oorspronkelijk bedoeld om met hypertekst en hyperlinks, het totale globale netwerk te ondersteunen. Dat betekend dat documenten en bestanden verbonden zijn met snelkoppelingen.
Daarnaast is het een veel voorkomend opmaaktaal voor webdesign zoals vele andere, voor het benadrukken van de uitvoering op een website. Door een website met diverse webbrowsers te gaan vergelijken, kan een website worden getest.
Dit om uiteindelijk een website zo af te leveren, dat door de verschillende webbrowsers zoveel mogelijk als hetzelfde (synchroom) geïnterpreteerd wordt. Overigens kun je een HTML-pagina, met ieder schrijfprogramma maken. Zelfs met Wordpad is het mogelijk een webpagina/site te coderen.
Hoe begint een HTML-Document?
Ieder HTML-document begint met een declaratie om aan te geven welk type document het betreft. Deze ‘DOCTYPE-declaratie’ verwijst naar een formele definitie van de gebruikte markup-taal. Het aldus begonnen HTML-element omvat verder het gehele document.
Slechts één Spatie of
Tijdens het coderen/schrijven van de opmaak van een website in HTML, zal door de editor en webbrowser ten hoogste één spatie gelezen worden. Om de webbrowser toch meer dan één keer een spatie te laten lezen, is er in HTML de volgende code te gebruiken: ‘ ‘
Veel Verschillende Tags
Elke markering in de HTML-opmaaktaal wordt in het Engels een tag genoemd. De afgelopen jaren, is dan ook het aantal verschillende HTML-tags die te gebruiken zijn enorm uitgebreid. Om te voorkomen dat hierdoor interpretatie problemen ontstaan, heeft het World Wide Web Consortium (W3C) aanbevelingen opgesteld.
Dat betekend dat op deze officiële website exact staat vermeld, welke tags er geldig zijn en hoe ze geïnterpreteerd moeten worden.
World Wide Web Consortium (W3C) | www.w3.org
Hoe sla je een Website op?
Een website kan in zijn geheel worden opgeslagen op een opslagmedium als bijvoorbeeld een USB-stick of harde schijf. De HTML-pagina’s waaronder de index-pagina hebben over het algemeen de extensie: .htm of .html. Met Windows open je allereerst de webbrowser op een willekeurige website.
Zet de muiscursor op een plek binnen een website op het beeldscherm en klik vervolgens op de rechtermuisknop. Je ziet dan aan de rechterkant van de cursor een venster verschijnen met een tiental opties. Klik op de optie: “opslaan als”.
Sla dan de bestanden op en klaar! In de map vindt je dan één of meerdere HTML-documenten samen met de map van diverse bestanden zoals afbeeldingen. Zorg er wel voor dat de HTML-document(en) in combinatie met deze map(pen), in één hoofdmap zijn opgeslagen.
Elementen en Attributen
Opmaak in HTML
De broncode van een website in HTML bestaat uit elementen. Deze elementen bevatten attributen, die zijn bedoeld om de elementen te omschrijven (specificeren). Daarom moet er in veel gevallen bij een attribuut, ook een waarde worden opgegeven.
Elementen bestaan meestal uit tweetallen: een deel dat het element activeert en een deel dat de activering weer beëindigt. Zowel de activering (ook wel start-tag genoemd), als de beëindiging (eind-tag) beginnen met < en eindigen met >… Lees meer »
Tabellen in HTML
Defenitie van HTML-tabellen
Een HTML-tabel is een opmaakstructuur die wordt gebruikt om gegevens in een overzichtelijke indeling te presenteren op een webpagina. Een tabel bestaat uit een reeks rijen en kolommen met cellen waarin de gegevens worden weergegeven.
De tabel wordt gedefinieerd met behulp van HTML-codes en kan worden opgemaakt met behulp van CSS-stijlen om de weergave van een tabel te veranderen. Een HTML-tabel bestaat uit verschillende elementen… Lees meer »
HTML-Kleurcodes
Kleuren in HTML
HTML-Kleurcodes maken het mogelijk, zelf alle mogelijke kleuren toe te passen. Want het internet zou toch te saai zijn, als er voor tekst en allerlei andere elementen in een ontwerp, geen enkele kleur uitgekozen kon worden!
De gekozen kleuren op een website kunnen bezoekers aantrekken of juist afstoten. Door gebruik te maken van een goede… Lees meer »
Hyperlinks
Over Hyperlinks
Hyperlinks (of kortweg links) worden in het Nederlands; verbindingen of (snel)koppelingen genoemd. Het is een computer- en internetterm dat duidt op een verwijzing (referentie) in de hypertekst (broncode).
Deze kan de gebruiker dan volgen, om naar een ander webadres te surfen. Een hyperlink is vaak een stukje tekst… Lees meer »
HTML-Editors
Werken met HTML-Editors
Het werken met HTML-Editors betekende voor mij al snel de start van mijn Webdesign Opleiding. Daarbij maakte ik handig gebruik van de HTML-Kit om de basisbegrippen voor het schrijven van codes te verkennen.
Omdat HTML één van de meest gebruikte opmaaktalen voor het bouwen van websites is, kan het geen kwaad om hier… Lees meer »
Bladeren Home
Kennisbank
HTML