JavaScript

JavaScript | Webdesign Kennisbank

JavaScript is een geïnterpreteerde programmeertaal, die wordt gebruikt om dynamische en interactieve webpagina’s te maken. Het werd halverwege de jaren negentig voor het eerst ontwikkeld door Netscape.

Bedoeld als een manier om dynamisch gedrag toe te voegen aan HTML-pagina’s. Tegenwoordig is het één van de meest populaire programmeertalen, die worden gebruikt en wordt het bovendien ondersteund door alle moderne webbrowsers.

Een JavaScript-code kan rechtstreeks in HTML-pagina’s worden ingesloten of in afzonderlijke bestanden worden opgeslagen. Het kan zo worden gebruikt om de inhoud en het gedrag van webpagina’s in realtime te manipuleren, wat een meer boeiende gebruikerservaring mogelijk maakt.

Dat kunnen zijn: animaties, navigatie menu’s, formuliervalidatie en veel meer. Voor het gemak bieden dergelijke website’s codefragmenten aan van JavaScript, om in een webdocument te integreren.

Bezoek ook: HTML


Java Installeren

Op sommige pc’s is Java mogelijk al geïnstalleerd. Om te controleren of er Java op een Windows-pc geïnstalleerd is, zoek je in de startbalk naar Java. Mocht Java niet worden gevonden, dan kun je Java downloaden en installeren via onderstaand webadres:

Oracle | www.oracle.com


De voordelen van JavaScript

Het heeft een enorme community-ondersteuning van miljoenen ontwikkelaars
JavaScript werkt op verschillende platforms (Windows, Mac, Linux enz)
Het is een van de meest populaire programmeertalen ter wereld
Het is gemakkelijk te leren en simpel te gebruiken
Het is open-source en gratis
Het is veilig, snel en krachtig

Datum en Tijd | JavaScript

Informatie | Webdesign Kennisbank In de broncode van een bestaande webpagina, hoeft alleen de code tussen het body-element te worden geselecteerd en geplaatst…

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<button type=”button”
onclick=”document.getElementById(‘demo’).innerHTML = Date()”>Klik hier voor datum en tijd</button>

<p id=”demo”></p>

</body>
</html>


Slideshow | JavaScript

Als je meerdere afbeeldingen op een webpagina wilt plaatsen, kun je handig gebruik maken van een ‘slideshow’. Op een zelf gekozen oppervlak in een webpagina, kun je diverse afbeeldingen achter elkaar afdraaien. Echter, om dit te realiseren heb je daar wel een script (programma) voor nodig…

Met behulp van HTML en CSS kun je zo’n slideshow op je website ook zelf maken. Je zal dan aan de hand van een voorbeeld, zelf een script in de broncode en CSS moeten schrijven…

Bezoek ook: HTML | CSS

JQuery | JavaScript

JavaScript en jQuery zijn beide programmeertalen die worden gebruikt voor het maken van interactieve webpagina’s. JavaScript is een programmeertaal die direct in de browser wordt uitgevoerd en wordt gebruikt om de functionaliteit van webpagina’s te verbeteren.

Zoals, het reageren op gebruikersinteracties en het valideren van formuliergegevens. jQuery is een JavaScript-bibliotheek die is ontworpen om het gebruik van JavaScript te vereenvoudigen en te versnellen.

Het biedt kant-en-klare oplossingen voor veelvoorkomende problemen, zoals bijv. animaties. Hoewel jQuery in het verleden, een populaire keuze was voor het ontwikkelen van webpagina’s, worden tegenwoordig andere JavaScript-bibliotheken en -frameworks ingezet zoals React en Vue.js.