JavaScript

Wat is JavaScript?

JavaScript | Webdesign KennisbankJavaScript is een programmeertaal dat veel gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken. Het is een programmeertaal die het meest gebruikt wordt, om zogeheten dynamische webpagina’s mee te ontwikkelen en publiceren.

Een JavaScript is een klein stukje programma, waarmee je vele extra mogelijkheden in HTML-documenten kunt toevoegen. Zo kan een script bijvoorbeeld reageren op verschillende acties van een bezoeker…Officieel Java logo | JavaScript

Dat kan inhouden: het valideren (geldig verklaren) van webformulieren, het detecteren van de webbrowser, via een pop-up een waarschuwingsvenster met een bericht genereren enz.

Een JavaScript kan door middel van speciale voorzieningen, in de HTML-code (het script-element) binnen een webpagina worden opgenomen.

Bezoek ook: HTML

Is Java wel geïnstalleerd?

Op sommige pc’s is Java mogelijk al geïnstalleerd. Om te controleren of er Java op een Windows-pc geïnstalleerd is, zoek je in de startbalk naar Java. Mocht Java niet worden gevonden, dan kun je Java gratis downloaden en installeren via: www.oracle.com

Voordelen van JavaScript

• Het heeft een enorme community-ondersteuning van miljoenen ontwikkelaars,
  • JavaScript werkt op verschillende platforms (Windows, Mac, Linux enz),
  • Het is een van de meest populaire programmeertalen ter wereld,
  • Het is gemakkelijk te leren en simpel te gebruiken,
  • Het is open-source en gratis,
  • Het is veilig, snel en krachtig.

• JavaScript voor Datum en Tijd:

<html>
    <head>
        <title>JavaScript voor datum en tijd</title>
    </head>
    <body>
       <button type=”button” onclick=”document.getElementById(‘demo’).innerHTML = Date()”>
       Klik op de button voor datum en tijd.
       </button>
       <p id=”demo”></p>
    </body>
    </html>

Het Resultaat in de Webbrowser:

Bladeren ► HomeKennisbank • JavaScript

Omhoog