JavaScript

JavaScript | Webdesign KennisbankJavaScript is een geïnterpreteerde programmeertaal, die dynamische en interactieve webpagina’s mogelijk maakt. Het werd halverwege de jaren negentig voor het eerst ontwikkeld door Netscape.

Tegenwoordig is het één van de meest populaire programmeertalen, dat wordt gebruikt om websites te ontwikkelen. Bovendien wordt het ondersteund door alle moderne webbrowsers.

Een JavaScript-code kan rechtstreeks in HTML-pagina’s worden opgenomen. Dat kunnen zijn: animaties, navigatie menu’s, formuliervalidatie en veel meer. Voor het gemak bieden dergelijke website’s codefragmenten aan van JavaScript.

Bezoek ook: HTMLWebbrowsers


Installeren Java noodzakelijk

Java is een programmeertaal en digitaal platform, die breed wordt gebruikt voor diverse interactieve toepassingen. Het installeren van Java op je systeem, is daarom noodzakelijk om software of applicaties van Java te gebruiken.

Het stelt je in staat om Java-toepassingen uit te voeren, met als voordeel dat het samen met een Java-platform wordt ondersteund. Mocht Java niet worden gevonden, dan kun je Java downloaden en installeren via onderstaand webadres:

Oracle | www.oracle.com


Voordelen van JavaScript

Het heeft een enorme community-ondersteuning van miljoenen ontwikkelaars
JavaScript werkt op verschillende platforms (Windows, Mac, Linux enz)
Het is een van de meest populaire programmeertalen ter wereld
Het is gemakkelijk te leren en simpel te gebruiken
Het is open-source en gratis
Het is veilig, snel en krachtig

Datum en Tijd | JavaScript

Informatie | Webdesign Kennisbank In de broncode van een webpagina, hoeft alleen de code tussen het body-element te worden geselecteerd en geplaatst.
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<button type=”button”
onclick=”document.getElementById(‘demo’).innerHTML = Date()”>Klik hier voor datum en tijd</button>

<p id=”demo”></p>

</body>
</html>


Slideshow | JavaScript

Als je meerdere afbeeldingen op een webpagina wilt plaatsen, kun je handig gebruik maken van een ‘slideshow’. Op een zelf gekozen oppervlak in een webpagina, kun je diverse afbeeldingen achter elkaar afdraaien. Echter, om dit te realiseren heb je daar wel een script (programma) voor nodig…

Met behulp van HTML en CSS kun je zo’n slideshow op je website ook zelf maken. Je zal dan aan de hand van een voorbeeld, zelf een script in de broncode en CSS moeten schrijven…

Bezoek ook: HTML | CSS

JQuery | JavaScript

JavaScript en jQuery zijn beide programmeertalen die worden gebruikt voor het maken van interactieve webpagina’s. JavaScript is een programmeertaal die direct in de browser wordt uitgevoerd en wordt gebruikt om de functionaliteit van webpagina’s te verbeteren.

Zoals het reageren op gebruikersinteracties en het valideren van formuliergegevens. jQuery is een JavaScript-bibliotheek die is ontworpen om het gebruik van het script te veréénvoudigen.

Het biedt kant-en-klare oplossingen voor veelvoorkomende problemen, zoals bijv. animaties. Hoewel jQuery in het verleden, een populaire keuze was voor het ontwikkelen van webpagina’s, worden tegenwoordig andere JavaScript-bibliotheken en -frameworks ingezet zoals React en Vue.js.


Websites over JavaScript
Wikipedia | JavaScript JavaScript.info | De moderne JavaScript-zelfstudie
W3schools | JavaScript zelfstudie Enable | Hoe je JavaScript aanzet in je browser
Voor Beginners | JavaScript voor beginners Java.com | Wat is het verschil tussen JavaScript en Java?