JavaScript

JavaScript | Webdesign Kennisbank

JavaScript is een geïnterpreteerde programmeertaal, dat dynamische en interactieve webpagina’s mogelijk maakt. Het werd halverwege de jaren negentig voor het eerst ontwikkeld door Netscape.

Tegenwoordig is het één van de meest populaire programmeertalen, dat wordt gebruikt bij het bouwen van websites. Bovendien wordt het ondersteund door alle moderne browsers.

Als programmeertaal dient JavaScript als aanvulling op HTML en is bij uitstek geschikt voor het verlevendigen van webpagina’s. Met behulp van JavaScript is het bijvoorbeeld mogelijk interactieve formulieren te ontwikkelen en zo pagina’s dynamisch aan te passen.

Een JavaScript-code kan rechtstreeks in HTML-pagina’s worden opgenomen. Dat kunnen zijn: animaties, navigatie menu’s, formuliervalidatie en veel meer. Voor het gemak bieden dergelijke websites codefragmenten aan van JavaScript.

Bezoek ook: HTMLWebbrowsers

Installeren van Java noodzakelijk

Java is een programmeertaal en tevens een digitaal platform, dat breed wordt ondersteund voor diverse interactieve toepassingen. Het installeren van Java op je systeem, is daarom noodzakelijk om software of applicaties van Java te gebruiken.

Het stelt je in staat om Java-toepassingen uit te voeren, met als voordeel dat het samen met een Java-platform wordt gebruikt. Mocht Java niet worden gevonden, dan kun je Java downloaden en installeren via onderstaand webadres:

Oracle | https://oracle.com

Voordelen van JavaScript

Het heeft een enorme community-ondersteuning van miljoenen ontwikkelaars.
JavaScript werkt op verschillende besturingssystemen zoals Windows, Mac, Linux enz.
Het is een van de meest populaire programmeertalen ter wereld.
Het is gemakkelijk te leren en simpel te gebruiken.
Het is open-source en gratis.
Het is veilig, snel en krachtig.

Datum en Tijd | JavaScript

 <!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<button type=”button” onclick=”document.getElementById(‘demo’).innerHTML = Date()”>

Klik hier voor datum en tijd

</button>

<p id=”demo”></p>

 </body>
</html>

Slideshow | JavaScript

Als je meerdere afbeeldingen op een webpagina wilt plaatsen, kun je handig gebruik maken van een slideshow. Op een zelf gekozen oppervlak in een webpagina, kun je diverse afbeeldingen achter elkaar afdraaien. Echter, om dit te realiseren heb je daar wel een script (programma) voor nodig.

Met behulp van HTML en CSS kun je zo’n slideshow op je website ook zelf maken. Je zal dan aan de hand van een voorbeeld, zelf een script in de broncode en CSS moeten schrijven.

Bezoek ook: HTML | CSS

jQuery en JavaScript

Niet alleen JavaScript, maar ook jQuery zijn beide programmeertalen die worden gebruikt voor het maken van interactieve webpagina’s. JavaScript is een programmeertaal die direct in de browser wordt uitgevoerd en wordt gebruikt om de functionaliteit van webpagina’s te verbeteren.

Zoals het reageren op gebruikersinteracties en het invullen van formuliergegevens. jQuery is een JavaScript-bibliotheek dat speciaal ontworpen is om het gebruik van het script gemakkelijk te maken.


Meer webadressen over JavaScript
Start 24 Voor Beginners Planet Talent
Wikipedia Programmeerplaats Collow
W3schools Kopstorm IO digital