FTP

FTP | Webdesign Kennisbank

FTP staat voor File Transfer Protocol, wat een standaard netwerkprotocol is voor het overdragen van bestanden tussen computers op een netwerk. Het wordt veel gebruikt voor het uploaden en downloaden van bestanden van en naar van de server.

Met FTP kunnen gebruikers bestanden overzetten naar een externe server, bestanden te downloaden, bestanden hernoemen, mappen. 

Het maakt gebruik van een cliënt-servermodel, waarbij de FTP cliënt-software wordt gebruikt om verbinding te maken met een FTP-server.

FTP maakt gebruik van poort 21 als de standaard besturingspoort, voor het opzetten van de verbinding tussen de cliënt en de server. Zodra er verbinding is, kunnen bestanden worden overgedragen via de gegevenskanalen, die worden toegewezen door de FTP-server.

Hoewel FTP een veelgebruikt protocol is voor het overdragen van bestanden, is het belangrijk op te merken dat het geen versleuteling biedt voor de gegevensoverdracht.

Dat betekent dat de bestanden die via FTP worden overgedragen, potentieel kwetsbaar zijn voor onderschepping. Voor beveiligde bestandsoverdracht wordt vaak gebruikgemaakt van protocollen zoals FTPS (FTP over SSL/TLS) of SFTP (SSH File Transfer Protocol).