Website Beveiliging


Over Beveiligen

Website Beveiliging | Webdesign Kennisbank

Er zijn verschillende manieren om een website te beveiligen. Hieronder staan enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen:

  1. HTTPS: Gebruik deze code om de communicatie tussen de browser van de gebruiker en de server te versleutelen. Dit voorkomt dat iemand de gegevens kan onderscheppen en lezen.  
  2. Sterke wachtwoorden: Verplicht sterke wachtwoorden voor alle gebruikersaccounts en vereis regelmatig wachtwoordwijzigingen.
  3. Input validatie: Zorg dat de website input van gebruikers valideert. Dit voorkomt dat kwaadwillenden schadelijke code kunnen invoeren in formulieren en andere invoervelden.
  4. Beperkte toegang: Beperk toegang tot de server en het beheerdersgedeelte van de website tot geautoriseerde gebruikers. Beperk ook het aantal mensen dat toegang heeft tot de website.
  5. Up-to-date software: Zorg dat de software die de website draait up-to-date is. Dit omvat het besturingssysteem, de webserver, de database en alle andere software.
  6. Beveiligingsplugins: Installeer beveiligingsplugins op de website om verdachte activiteiten te monitoren en aanvallen te voorkomen.
  7. Back-ups: Maak regelmatig back-ups van de website. Dit zorgt ervoor dat als er iets misgaat, je snel kunt herstellen.
  8. Beveiligde hosting: Kies voor een beveiligde hostingprovider die de website beschermt tegen aanvallen en regelmatig back-ups maakt.

Het implementeren van deze maatregelen helpt om de website te beveiligen en gebruikersgegevens te beschermen.


Wat betekend https?

De afkorting https staat voor: HyperText Transfer Protocol Secure. Dit protocol wordt gebruikt om een beveiligde internetverbinding tot stand te brengen. Met het gebruik van https wordt voorkomen dat er onderscheppingen en onderbrekingen plaatsvinden, terwijl de inhoud onderweg is.

Zie onderstaand voorbeeld:

https://www.webdesignkennisbank.nl

Om een veilige online verbinding te maken, heeft een website ook een SSL certificaat nodig. Het ontwikkelen van een beveiligde website heeft nog meer voordelen, zoals een betere gebruikers ervaring en hogere zoekresultaten in de zoekmachines.


Een Back-Up maken

Niet onverdienstelijk is het op tijd maken van een back-up. Vaak gaat de meeste tijd van een webdesigner zitten in de afbeeldingen en/of video’s, tekst e.d. Daar komt bij dat een back-up maken van een website in principe weinig werk is, maar zeker nuttig kan zijn.


Speciale Plug-ins

Binnen CMS platforms zoals WordPress, zijn er diverse plug-ins te downloaden voor het beveiligen van een website. Deze plug-ins vermelden ook de beveiligingsgaten en mogelijkheden om de website nog beter te beveiligen. Zeker voor webshops is het van essentieel belang, goed beveiligd te zijn.

Bezoek ook: CMS


Bladeren Home Kennisbank Het Digitale Hart Website Beveiliging