Tekst


Geschreven Tekst in de Broncode

Tekst | Webdesign Kennisbank

De geschreven tekst in de broncode van een webpagina verwijst naar de inhoud van de webpagina, dat is opgemaakt met HTML. De broncode is de code die de structuur en inhoud van een webpagina beschrijft.

De tekst van de webpagina wordt opgemaakt met HTML-tags, zoals de <p> tag voor paragrafen, de <h1> – <h6> tags voor koppen, enzovoort. De tekst kan ook worden opgemaakt met CSS (Cascading Style Sheets)..

Hiermee kun je kleuren, lettertypen, uitlijning en andere visuele aspecten van de tekst bepalen. In de broncode van een webpagina wordt de tekst vaak tussen de openings-tag en sluitings-tag in de HTML-code geplaatst, zoals hieronder staat beschreven:

<p> Dit is een voorbeeld van een paragraaf opgemaakt met HTML</p>

Wanneer een webbrowser de pagina laadt, wordt de tekst weergegeven zoals gespecificeerd in de broncode, opgemaakt met de opgegeven HTML-tags en CSS-stijlen. Deze weergegeven tekst wordt ook wel “harde tekst” genoemd, die bepalend is voor de zoekresultaten in zoekmachines.

Bezoek ook: CSS | HTML


Laat je Informeren door “Artificial Intelligence”

Artificial Intelligence | Webdesign Kennisbank“AI” staat voor “Artificial Intelligence”, wat in het Nederlands “Kunstmatige Intelligentie” betekent.

Deze kunstmatige intelligentie kan allerlei taken uitvoeren, die normaal gesproken door mensen worden uitgevoerd.

Zoals leren, redeneren, plannen en beslissen. Het doel van Artificial Intelligence is om computers intelligent genoeg te maken om ze te laten denken en handelen als mensen.

Artificial Intelligence kan worden toegepast in een breed scala van allerlei mogelijkheden, zoals spraakherkenning, beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking, zelfrijdende auto’s, gezondheidszorg enz.

Zo kun je via speciale websites, zoals onderaan dit artikel, (bijna) alle vragen stellen en daarvan een compleet antwoord ontvangen. Niet door mensen, maar door kunstmatige intelligentie. Wat ook een handig middel kan zijn, om kennis over het onderwerp van de website te vergaren.

Zorg er dan wel voor de tekst niet letterlijk over te nemen, maar op een eigen manier op de website te plaatsen. Ook Artificial Intelligence hebben auteursrechten.

Artificial Intelligence | www.openai.com


Letterfamilies

Het is van belang in de koptekst en de overige tekst op een website, één of meerdere passende letterfamilies aan te geven. De meeste websites verwijzen een webbrowser naar een stuk of drie verschillende letterfamilies.

Omdat bij sommige webbrowsers die niet alle letterfamilies herkennen, zo nog een andere letterfamilie kunnen toepassen. Dit wordt meestal op volgorde van voorkeur, aangegeven in een stylesheet.

Een goed middel om letterfamilie(s) uit te kiezen, is hiervoor de KompoZer te gebruiken, maar dat kan ook met diverse schrijfprogramma’s zoals Word. Hieronder staan een aantal voorbeelden van letterfamilies…

Verdana: De letterfamilie van deze tekst

Calibri: De letterfamilie van deze tekst

Comic Sans MS: De letterfamilie van deze tekst

Gabriola: De letterfamilie van deze tekst


Bladeren Home Kennisbank Tekst