CSS
Cascading Style Sheets
De afkorting CSS staat voor: Cascading Style Sheets en is een extra document dat opgenomen is binnen een website, met talrijke functionele eigenschappen. Uitgevonden om de vele opmaakstijlen vanuit één CSS-document, aan te duiden.
Deze stijlen bestaan uit o.a. letterkleur, letterfamilie, achtergrond, tabellen, afbeeldingen, hyperlinks enz. Het programma zorgt er bovendien voor, dat er minder opmaaktaal in een website wordt aangemaakt.
Dankzij een CSS kan de vormgeving van elk element op een webpagina, worden bepaald door de webdesigner. Deze stijlen bestaan uit o.a. letterkleur, letterfamilies, achtergrond(en), tabellen, afbeeldingen, hyperlinks enz.
Bezoek ook: hyperlinks
Minder Opmaaktaal
Door gebruik te maken van CSS maak je een stuk minder opmaakcodes aan en zal een webpagina sneller laden. Dat zorgt weer voor meer waardering in de zoekresultaten.
Een Stylesheet Coderen
Naast het HTML-document maak je dus een tweede document aan, met daarin een opsomming van datgene wat met de stijl van de website te maken heeft. Ook daarvoor kun je gebruik maken van een HTML-document. Zo’n document kan de volgende inhoud hebben…
Voorbeeld van een Inline Style Sheet:
<html> <head> <title>De titel van de pagina.</title> </head> <body> <p style=”Hier komen de stijlelementen voor deze paragraaf”> </p> </body> </html> |
Voorbeeld van een Internal (Embedded) Style Sheet:
<html> <head> <title>De titel van de pagina.</title> <style type=”text/css”> <!–Hier komen de stijlregels–> </style> </head> <body> Hier komt de inhoud van je pagina </body> </html> |
Voorbeeld van een External Style Sheet:
<html> <head> <title>De titel van de pagina.</title> </head> <body> <p style=”Hier komen de stijlelementen voor deze paragraaf”> </p> </body> </html> |
Als je aantekeningen maakt op CSS, dan doe je dat met: /* tekst */
/* mouse over link */ a:hover {color: #000000; border-bottom: 2px dashed #dd0000;} |
Bladeren Home
Kennisbank
CSS