CSS

CSS | Webdesign Kennisbank

Een stylesheet op het internet verwijst doorgaans naar een CSS (Cascading Style Sheets) bestand. CSS is een algemeen bekend middel dat wordt gebruikt om de opmaak van een websites te regelen.

Dit document bepaalt hoe de inhoud van een webpagina moet worden weergegeven en opgemaakt. Het doel van een stylesheet is om de visuele stijl van een website te bepalen; zoals kleuren, lettertypen, marges, uitlijning en achtergronden.

Middels het gebruik van CSS kan het uiterlijk van een hele website of individuele webpagina’s worden geregeld. CSS-bestanden worden apart geschreven met dezelfde HTML-structuur van een webpagina.

Samengevat is een stylesheet (CSS-bestand) een belangrijk hulpmiddel om de visuele stijl en lay-out van webpagina’s te veréénvoudigen.


Minder Opmaaktaal

Met CSS kun je alle mogelijke stijlen definiëren en tegelijk op meerdere elementen toepassen. Hierdoor hoef je niet steeds dezelfde opmaakinstructies voor elk individueel element, te herhalen. Met slechts één CSS-document worden de hoeveelheid codes in in de overige HTML-pagina’s fors verminderd.


Voorbeeld van Cascading Style Sheet:

 /* CSS-stijlregels */

 body {
 font-family: ‘Helvetica’, sans-serif;
 background-color: #f2f2f2;
 color: #333;
 }

 h1 {
 color: #0077cc;
 }

 p {
 font-size: 16px;
 line-height: 1.5;
 }


Websites van CSS
W3school | https://w3schools.com/html/html_css.asp
Wikipedia | https://nl.wikipedia.org/wiki/Cascading-Style-Sheets
Mozilla | https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/CSS