JavaScript


Wat is JavaScript?

JavaScript | Webdesign KennisbankJavaScript is een programmeertaal dat veel gebruikt wordt om webpagina’s interactief te maken. Het is een programmeertaal die het meest gebruikt wordt, om zogeheten dynamische webpagina’s mee te publiceren.

Een JavaScript is een klein stukje programma, waarmee je extra mogelijkheden in HTML-documenten kunt toevoegen. Zo kan een script bijvoorbeeld reageren op verschillende acties van een bezoeker.

Dat kan inhouden: het valideren (geldig verklaren) van webformulieren, het detecteren van de browser, via een pop-up een waarschuwingsvenster met een bericht genereren enz. Een JavaScript kan door middel van speciale voorzieningen, in de HTML-code (het script-element) binnen een webpagina worden opgenomen.

Uitvoeren door een Interpreter

Net als bij andere scripttalen is er een interpreter nodig om de geprogrammeerde opdrachten uit te voeren. De meeste moderne browsers beschikken over een eigen interpreter voor JavaScript.

Het besturingssysteem Windows heeft een ingebouwde interpreter, het bestand jscript.dll. Ook enkele e-mailprogramma’s ondersteunen JavaScript in HTML-berichten.

Een Eerste Voorbeeld

<html>
<head>
    <title>JavaScript voor datum en tijd</title>
</head>
<body>
   <button type=”button” onclick=”document.getElementById(‘demo’).innerHTML = Date()”>
   Klik op deze button voor datum en tijd.
   </button>
   <p id=”demo”></p>
</body>
</html>

Het Resultaat in de Browser:

Uitbreiding van HTML

De codes van de script-taal worden met het HTML-document, geladen en uitgevoerd door de webbrowser. Hierdoor zou je JavaScript kunnen zien als een uitbreiding van HTML.

 

Back to Top