Responsive Webdesign

Responsive Webdesign betekend dat een website zo ontworpen is, dat de weergave van een webpagina aan de resolutie van een beeldscherm wordt aangepast.

Hierbij gaat het in het algemeen om gewone computers, laptops, tablets en smartphones. Het Engelse woord responsive kun je in dit verband vertalen als reagerend.

De website reageert op het apparaat, de browser met de schermafmetingen waarop deze wordt getoond. Het doel van Responsive Webdesign is om de toegankelijkheid van de website te verbeteren.

Hoe het Begon…

Responsive Webdesign is ontstaan als reactie op het groeiende gebruik van mobiele apparaten om toegang te krijgen tot internet. In 2010 bracht Ethan Marcotte, een webdesigner en schrijver, het concept van Responsive Webdesign op de markt.

In zijn artikel legde hij uit hoe ontwerpers en ontwikkelaars websites konden bouwen die zich automatisch aanpassen aan de grootte van het scherm van de gebruiker.

Het gaf de doorslag om een website vorm te geven, ongeacht de grootte van het scherm. Het idee achter Responsive Webdesign is om een ​​website te bouwen met flexibele elementen, zoals afbeeldingen en tekst.

Sindsdien is Responsive Webdesign uitgegroeid tot een standaardpraktijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Door gebruik te maken van deze flexibele vorm van Webdesign, kunnen ontwerpers en ontwikkelaars ervoor zorgen, dat hun websites er mooi en overtuigend uitzien.

De Toekomst…

Responsive Webdesign is een benadering van Webdesign waarbij de website is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende schermformaten (resolutie) en apparaten. Dit zodat de gebruikerservaring optimaal blijft, ongeacht hoe de website wordt bekeken.

Dat heeft ertoe geleid dat bezoekers toegang hebben tot websites via een breed scala aan apparaten, zoals desktop computers, laptops, tablets en smartphones.

Er zijn altijd voortdurend nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in de technologie en de manier waarop mensen toegang hebben tot websites. Dat betekend dat webdesigners zich moeten blijven aanpassen en verfijnen, om te zorgen dat hun ontwerpen zo gebruikersvriendelijk mogelijk te bedienen zijn.