Responsive Webdesign

responsive layout webbrowsers 1 - Responsive WebdesignResponsive Webdesign betekend; dat de website zo is ontwikkeld dat de webpagina’s mee veranderen met de resolutie van de webbrowser, die de monitor/tablet/smartphone weergeeft.

Dit is gemakkelijk door een webdesigner zelf uit te testen, als je een website wilt controleren op eventuele fouten in de weergave van de browsers.

Als je dan een website opent met een webbrowser, zal je soms de HTML-broncode van een website iets moeten aanpassen. Door op het vierkante knopje rechts bovenin het beeldscherm te klikken, is te zien dat de afmetingen binnen de webbrowser gecorrigeerd worden.

Notebooks, Smartphones en Tablets

webdesign kennisbank smartphone responsive webdesign crop - Responsive WebdesignDit geldt niet alleen voor grotere beeldmonitoren, maar tegenwoordig ook steeds meer voor notebooks, smartphones en tablets. De term Responsive Webdesign is in 2010 door Ethan Marcotte bedacht.

Hij merkte destijds op dat steeds meer bedrijven investeerden, om hun klanten ook mobiel een optimale ervaring te kunnen bieden, in een mobiele website.

Maar door het groeiende aantal apparaten, met allen hun eigen resolutie en afmetingen, bleek één mobiele website geen optimale oplossing.

Al jaren zijn er mobiele apparaten in opkomst. Sinds 2013 surfden er zo al meer mensen via een mobiel apparaat op het internet dan dat zij dit doen via een gewone computer. Daarbij wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van notebooks (kleine laptops) en zijn tegelijkertijd ook steeds meer beeldschermen van groot formaat

Het resultaat daarvan is dat er simpelweg geen standaard beeldscherm resolutie meer is, waarvoor ontworpen kan worden. Uit deze situatie is dan ook een nieuwe stroming ontstaan, welke Responsive Webdesign wordt genoemd.
responsive 3 - Responsive Webdesign

Automatische Resoluties

Tegenwoordig worden websites automatisch aangepast aan resoluties wat ook een steeds belangrijker punt gaat worden, omdat de verscheidenheid in deze beeldscherm resoluties de komende jaren waarschijnlijk alsmaar zal toenemen. Ook gebeurt verder het aanpassen van de website zonder dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van JavaScript.

Dit zorgt ervoor dat ook de groep gebruikers die JavaScript uit heeft staan (Dat wordt geschat op zo’n 5% van de internet gebruikers), de website in een optimale vormgeving kan gebruiken.


Bezoek ook deze pagina over Webbrowsers;

Top ↑

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinCheck Our Feed