Ontwerpen


Een Website Ontwerpen…

Ontwerpen | Webdesign KennisbankHet ontwerp van een website moet ervoor zorgen dat een bezoeker vanuit zijn of haar eigen intuïtie uitkomt, bij de informatie die de persoon zoekt. Ook is het belangrijk, een website met een goede en passende uitstraling te ontwerpen.

Daarom is het verstandig om de spelregels van een ontwerp, alvast van te voren vast te stellen. Dit eventueel in overleg met de cliënt, waarvoor de website gemaakt wordt. Gebeurt dat niet, dan is het risico groot dat je met terugwerkende kracht het ontwerp van de website zal moeten aanpassen.

Uniforme Uitstraling

Een website-eigenaar (webmaster) wil natuurlijk opgemerkt worden door haar bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer bezoekers iets herkennen, hoe beter en sneller ze het zich kunnen herinneren.

Herkenning (uniformiteit) is dus een belangrijk onderdeel tijdens de ontwikkeling van een website. Ook deze Webdesign Kennisbank heeft een uniforme uitstraling, dat juist een goed voorbeeld voor bezoekers wil geven.

Hoofdletterbeleid

Zo kan worden gekozen, om ieder woord in de koptekst te beginnen met een hoofdletter. In de Webdesign Kennisbank is bepaald om alleen de belangrijkste (relevante) woorden, in de koptekst met een hoofdletter te beginnen.

Voor het gemak noem ik dit ‘Hoofdletterbeleid’. In de overige (normale) tekst, kan eventueel ook worden gekozen bepaalde woorden te laten beginnen met een hoofdletter.

Letterfamilies

Het is van belang in de koptekst en de overige tekst op een website, één of meerdere passende letterfamilie(s) aan te geven. De meeste websites verwijzen een webbrowser naar een stuk of drie verschillende letterfamilies.

Dit omdat bij sommige webbrowsers die niet alle letterfamilies herkennen, zo eventueel nog een andere letterfamilie kunnen toepassen. Dit wordt meestal op volgorde van voorkeur, aangegeven in de stylesheet.

Bezoek hiervoor; CSS. Een goed middel om letterfamilie(s) uit te kiezen, is hiervoor de Kompozer te gebruiken. Bezoek hiervoor; HTML-Editors.

Rich Content

Het is zinvol om zo mogelijk, naast de tekst ook veel (orginele) video’s, afbeeldingen, MP3 bestanden/livestream (podcast) en infographics op een website te publiceren. Zo zorg je er niet alleen voor dat een website boeïend blijft, bovendien scoor je met deze zogenaamde “Rich Content” opmerkelijk hoger in de zoekresultaten van zoekmachines.

Keuzestress

Hoewel ook hyperlinks onderdeel maken van het content, is het raadzaam om niet te veel snelkoppelingen te plaatsen. Door te veel links op een website, kunnen bezoekers last van ‘Keuzestress’ krijgen.

Dit betekend dat bezoekers, de navigatie van een website niet meer begrijpen en zo het spoor kwijt raken.

Icon’s Downloaden

In de Webdesign Kennisbank is veelvuldig gebruik gemaakt van icon’s, die gerelateerd zijn aan het betreffende onderwerp. Op sommige websites staan zelfs enkele miljoenen icon’s! Een deel daarvan moet worden betaald en een deel is ook gratis te downloaden.

Stel de zoekfunctie van zo’n website zodanig in dat er met een zoekmachine, (gratis) naar icon’s wordt gezocht. Om je alvast op weg te helpen, staan hieronder vijf geselecteerde webadressen voor het downloaden van icon’s;

Icons8 Iconfinder Flaticon Icons Freepik
HTML Kalender Digitale Klok Telefoon Informatie MP3 Sleutelwoorden Webdesign Gereserveerd PDF Website JavaScript
Categoriën in dé Kennisbank over Webdesign
Omhoog ↑