Ontwerpen


Een Website Ontwerpen

Ontwerpen | Webdesign KennisbankHet ontwerp van een website moet ervoor zorgen dat een bezoeker vanuit zijn of haar eigen intuïtie uitkomt, bij de informatie die de persoon zoekt. Ook is het belangrijk, een website met een goede en passende uitstraling te ontwerpen.

Het ontwikkelen van een nieuwe website vraagt niet alleen een gevoel voor ontwerpen, maar vooral kennis van de psychologie. Welk ontwerp werkt het beste en dringt écht diep door in het brein van de bezoekers?

Daarom is het verstandig om de spel/stijlregels van een ontwerp, alvast van te voren vast te leggen. Dit eventueel in overleg met de cliënt, waarvoor de website gemaakt wordt.

Gebeurt dat niet, dan is het risico groot dat je met terugwerkende kracht het ontwerp van de website moet aanpassen. De praktijk leert dat je hieraan nauwelijks ontkomt, wil een website optimaal werken.

More is Less

Dit is de bekendste uitspraak binnen Webdesign vakjargon. Op een website zijn herhalingen namelijk niet nodig en is het voldoende één keer een naam/logo/kleur/afbeelding/hyperlink enz te publiceren.

Uniforme Uitstraling

Een website-eigenaar (webmaster) wil natuurlijk opgemerkt worden door haar bezoekers. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer bezoekers iets herkennen, hoe beter en sneller ze het zich kunnen herinneren.

Herkenning (uniformiteit) is dus een belangrijk onderdeel tijdens de ontwikkeling van een website. Zo heeft ook de Webdesign Kennisbank een uniforme uitstraling gekregen.

Hoofdletterbeleid

Ontwerpen | Webdesign KennisbankHet is mogelijk om ieder woord in de koptekst te beginnen met een hoofdletter. Zo heb ikzelf gekozen om op mijn website, alleen de belangrijkste (relevante) woorden in de koptekst met een hoofdletter te laten beginnen. Voor het gemak noem ik dit ‘Hoofdletterbeleid’.

Letterfamilies

Het is van belang in de koptekst en de overige tekst op een website, één of meerdere passende letterfamilie(s) aan te geven. De meeste websites verwijzen een webbrowser naar een stuk of drie verschillende letterfamilies.

Dit omdat bij sommige webbrowsers die niet alle letterfamilies herkennen, zo nog een andere letterfamilie kunnen toepassen. Dit wordt meestal op volgorde van voorkeur, aangegeven in de stylesheet. Een goed middel om letterfamilie(s) uit te kiezen, is hiervoor de Kompozer te gebruiken.

Bezoek ook: CSS | HTML-Editors

Tussenruimte Benutten

Zorg ervoor tussen tekst/afbeeldingen/tabellen/enz ruimte aan te brengen. Zo kun je een slogan/artikel/afbeeldingen/hyperlinks meer nadruk geven door het zo extra te laten opvallen. Wanneer dat niet gebeurd, zal de content samengeperst en onoverzichtelijk aan de bezoeker getoond worden.

Rich Content

Het is zinvol om zo mogelijk, naast de tekst ook veel (originele) video’s/afbeeldingen/MP3 bestanden/livestream (podcast) en infographics op een website te publiceren. Zo zorg je er niet alleen voor dat een website interessant blijft, bovendien scoor je met deze zogenaamde “Rich Content” opmerkelijk hoger in de zoekresultaten van zoekmachines.

Gebruik maken van Snippets

Een snippet is een fragment of sample van een langere tekst, dat gebruikt wordt gebruikt om een indruk van het gehele artikel te geven. Dit wordt ook wel de “omgekeerde ui methode” genoemd. Net als bij een ui kom je tijdens het pellen, allereerst de grootste schil tegen.

Daarna volgende de steeds kleinere schillen die worden afgepeld. Bij website publicaties geld het zelfde principe, alleen dan omgekeerd. Ook op deze website worden snippits gebruikt, zoals op de homepage van de Webdesign Kennisbank te zien is.

Keuzestress

Hoewel ook hyperlinks onderdeel maken van content, is het raadzaam om niet te veel snelkoppelingen te plaatsen. Door te veel links op een website, kunnen bezoekers last van ‘Keuzestress’ krijgen.

Dit betekend dat bezoekers, de navigatie van een website niet meer begrijpen en zo het spoor bijster raken.

Icon’s

In de Webdesign Kennisbank is veelvuldig gebruik gemaakt van icon’s, die gerelateerd zijn aan het betreffende onderwerp. Op sommige websites staan zelfs enkele miljoenen icon’s! Een deel daarvan moet worden betaald en een deel is ook gratis te downloaden.

Stel de zoekfunctie van zo’n website zodanig in dat er met een zoekmachine, (gratis) naar icon’s wordt gezocht. Om je alvast op weg te helpen, staan hieronder vijf webadressen voor het downloaden van icon’s;

Icons8IconfinderFlaticonIconsFreepik
HTMLKalenderDigitale KlokTelefoonInformatieMP3SleutelwoordenWebdesignGereserveerdPDFWebsiteJavaScript
Bezoek ook deze Categoriën in de Kennisbank over Webdesign:

 

Back to Top